De Linde Sleen
Sinds 1969

Sinds 1969

De Linde Sleen heeft een rijke geschiedenis. In 1969 opende Henderikus Spiegelaar Cafétaria de Hondsrug. Tot 1968 stond op deze plek een boerderij. De naam ‘De Linde’ is in 1990 gekozen, naar de karakteristieke lindeboom voor het pand.

Van boerderij naar lunchroom en winkel

De voormalige boerderij op de Bannerschultestraat is in 1901 gebouwd en bewoond door de familie Voors. In 1964 kocht de familie Geugies het pand, werd het gesloopt en gesplitst in twee kavels: nummer 15 en nummer 17. Op nummer 15 werd een winkelpand gebouwd – nu Reinders bloemen en planten. In 1968 heeft Henderikus Spiegelaar uit Klazienaveen een vergunning gekregen voor het bouwen van een lunchroom met bovenwoning op nummer 17. In 1969 opende Cafétaria ‘De Hondsrug’. In de jaren ’70 werd er flink gefeest. Op de vrijdagavonden waren de voetballers van VV Sleen er te vinden. Zij trainden toen nog op het veld achter het MFC.

Meerdere eigenaren van ‘De Hondsrug’

De heer Spiegelaar was maar kort als uitbater van ‘De Hondsrug’. Hij werd trainer van Cambuur Leeuwarden. Andere bewoners en exploitanten waren Jantinus Neef, Jan van der Veen, Jacob Joling, Jan Bierman en Elisabeth Tholen, Warner, Henry en Karin Zevenbergen, Jan Lotterman en Henderika Meijer.

De Linde vanaf 1990

In 1990 stond het pand te koop. Fré en Trijn Wever maakten een nieuwe start en kozen een nieuwe naam: De Linde. In 2001 werd de Linde gekocht door Peter Boonstra. Het café werd in 2005 een restaurant: Happerei de Linde. Peter zag kansen, want restaurant Zwols in Sleen sloot de deuren en zo kon hij wat doen met zijn koksopleiding.
Na tien jaar verhuurde hij de zaak aan Liz Grondel. In 2016 heeft Hans Grondel het pand gekocht en runt nu cafetaria, bar en restaurant met de naam ‘De Linde Sleen’.

Een locatie met een rijke horecahistorie in Sleen!

Historische informatie uit het archief van de gemeente Coevorden en van Streekeigen Sleen.